CEI

Művészet, mint az identitás kommunikációja


A projekt célja:

A CEI Kelet-Európa ezen térség kiemelkedő kulturális kincseinek megőrzése, erőforrások és értékek megtartása, amelyek fontos szerepet játszanak az identitás őrzésben. Prioritásunk a kultúrák közötti párbeszéd és a kulturális sokszínűség tiszteletben tartása, fejlesztése, népszerűsítése, CEI interkulturális együttműködést kialakítani. Célunk erőfeszítéseket tenni annak érdekében, hogy képes legyen a kisebbségi társadalom a fellépni a kulturális, nyelvi és etnikai megosztottság csökkentésére, valamint hogy a többségi társadalom, az emberek konstruktívan és demokratikusan foglalkoznak a különböző etnikai kérdésekkel. Látványos produkciókkal megszólítani kívánjuk –ennek keretében kisebbségi nyelvekkel és kultúrákkal kapcsolatos kérdések védelmére és előmozdítására – a CEI tagállamok illetékes intézményeit és szervezeteit, hogy támogatást nyerjenek ezen célcsoportok a stratégiaalkotási folyamatban, és a vezető politikusok demokratikus intézkedéseket hozzanak, hogy a különbségek a multikulturális társadalmakban tolerálhatóakká váljanak.
Konkrét célunk, kettős: Egyrészt a kisebbségekkel foglalkozó szervezetek kapacitásait, tevékenységeit kívánjuk fejleszteni konkrét módszertanok átadásával, kipróbálásával. Továbbá szakmai kapcsolatrendszerüket bővítjük. Másrészt azt a közeget, térséget, lakosságot, döntéshozókat kívánjuk érzékenyíteni, ahol a bevont szervezetek működnek. Fontos, hogy a cigány kultúra elismertséget, megismertséget szerezzen, ezzel is csökkentve a feléjük tanúsított diszkriminációt. Másrészt ezen kultúra értékei az elkerülhetetlen spontán asszimilációs folyamatban sérülnek. Fontos, hogy a közvetlen társadalom befogadó képessége fejlődjön, mivel az európai belső migráció is felerősödött, így hosszú távon szükség van a toleráns viselkedésre. Tehát a bevon másodlagos célcsoport (partnerszervezetek célcsoportjai) az ország és a CEI értékeivel, történelmi múltjával ismerkednek, művészeti tevékenység során sajt kulturális értékeik feldolgozásra kerül. Ennek ötvözeteként egy nemzetközi performáció alakul ki, kerül előadásra, illetve ehhez kapcsolódóan kézműves tevékenységek valósulnak meg. Fontos, hogy a többségi társadalmat érzékenyítsük, ezért még egy interaktív foglalkozást is kialakítanak, ez jó kísérőprogramja az előadásnak.
Fontos célunk a költséghatékonyság szem előtt tartása, Minél több CEI országba kívánjuk multiplikálni a tudást (közvetlenül elért országok 12). Ezért a módszerválasztásunknál, projekt szervezésben figyelembe vettük, hogy minél kevesebb forrásból minél több emberhez eljutassuk az általunk közvetített értékeket.

Programunk leírása:
A pályázatunk futamideje 10 hónap. 2013. március 01-én kezdődik és befejeződik 2013. december 30-án.

A projekt eseményei:

2013. augusztus 11-15
1. Nemzetközi szeminárium, helyszín: Ukrajna, Péterfalva; időtartalma: 3 teljes nap (utazással együtt 5); témája: „Ilyenek vagyunk”. A partnerszervezetek képviselői, illetve a célcsoportjukból képviselők, összesen 60 fő. A szemináriumon definícióalkotás, fogalomhoz kapcsolódó értékek, érzelmek azonosítása történik. Feldolgozzák a kisebbség identitásának fogalmi rendszerét, mit jelent a többségi társadalom, milyen értékekre kell vigyázniuk, stb… A művészet módszerével (dráma, kézművesség. interaktív játszóház) a megjelenítik a többségi társadalom felé kommunikálni kívánt dolgokat.

2013. szeptember 16-20
2. Nemzetközi szeminárium, helyszín: Magyarország, Tiszalök; időtartalma: 3 teljes nap (utazással együtt 5); témája: „Itt élünk”. A partnerszervezetek képviselői, illetve a célcsoportjukból képviselők, összesen 60 fő. A szemináriumon definícióalkotás, fogalomhoz kapcsolódó értékek, érzelmek azonosítása történik. Információt kapnak a CEI országainak gazdasági, politikai rendszeréről, történelméről, stb… A művészet módszerével (dráma, kézművesség, interaktív játszóház) a megjelenítik a többségi társadalom felé kommunikálni kívánt dolgokat.

A projektet a Central European Initiative támogatja.