Különbség nélkül

Különbség nélkül

2015. július 27 és augusztus 5 között valósítottuk meg „Különbség nélkül” című ifjúsági cserénket az Erasmus+ program keretében Leveleken. A cserére Csehországból, Szerbiából, Makedóniából és Magyarországról érkeztek 18 és 25 év közötti fiatalok, valamint csoportvezetőik.
A projektünk célja az volt, hogy egy olyan 4 ország között megvalósuló ifjúsági cserét valósítsunk meg, mely az európai szellemiség, európai polgárság, Európa tudat eszményéhez kapcsolódik, figyelmet fordít az emberi méltóság tiszteletben tartására, a szolidaritásra. A cserén elsődlegesen hátrányos helyzetű fiatalok vettek részt. Célunk az volt, hogy a projektben résztvevők tudatos, aktív és egymást segítő, támogató állampolgárokká váljanak, tisztában legyenek az emberi jogokkal, a demokratikus részvétel alapelveivel, a társadalmi felelősségvállalás kérdésével, illetve az önkéntes tevékenységekkel. A megvalósított tevékenységek révén elértük, hogy a fiatalok megkapjanak ehhez minden fontos információt, elsajátítsák a szükséges kompetenciákat, ismereteket. A célcsoport körében egyfajta demokratikus szemlélet- és gondolkodásmód kialakítását céloztuk, mely saját életútjuk folyamán is hasznukra válnak majd.
A résztvevő fiatalok a következő kérdésekre kaptak választ a csere folyamán: Milyen jogaim és kötelezettségeim vannak, mint európai polgár? Helyesen tudom-e alkalmazni a jogaimat? Mit kell tennem azért, hogy aktív, felelősségteljes európai állampolgárrá váljak? Mit tehetek a közösségért? Melyek az emberi jogi alapelvek, mire és hogyan tudom használni?
A projekt eredményeképpen, az ifjúsági csere folyamán a résztvevőkkel közösen kidolgozásra került a „Különbség nélkül” című társasjáték.
A 10 napos csere idején nagy hangsúlyt helyeztünk a témával kapcsolatos ismeretek minél mélyebb elsajátítására, az idegen nyelvi kompetenciák fejlődésére, a résztvevők kapcsolatépítésére, valamint a biztonságra. A projekt megvalósítása során ezen túlmenően fontosnak tartottuk a téma minél szélesebb körű nyilvánosságának biztosítását, disszeminációját, illetve a multiplikálási lehetőségét.
A projekt megvalósulását az Európai Unió Erasmus+ programjának költségvetése biztosította.