KarrierUtak

Karrierutak

A projekt a Fiatalok Lendületben Program 3.1-es alpontjának keretében valósult meg. A programot az Európai Unió támogatta.

A projektünk négy ifjúsági szervezet találkozóját foglalta magában, Levelekn ifjúsági táborban valósítottuk meg a programot. A találkozóra 2014 május 11-20-ig került sor, amit minden partnernél előkészítő tevékenység előzött meg.
Egyesületünk fiatal tagjai török, azeri és szerb fiatalokkal találkoztak. Nyolc-nyolc fiatal és egy-egy csoportvezető érkezett a meghívott országokból, többnyire hátrányos helyzetűek, vagy romák.
A résztvevők május 11-én vasárnap délután érkeztek meg Levelekre. Miután elfoglalták szálláshelyeiket a fogadó szervezet résztvevői köszöntötték őket és bemutatták a csere programját.
A résztvevők május 12.-én megismerkedtek a facilitátorral. Lefektették a program szabályait, alapvető probléma felvetéseit. Elsőként ismerkedő játék zajlott le, a feladat nem csak a nevek megismerését szolgálta, hanem interaktív módon képet kaphattak egymás hobbijáról, családi állapotáról, egyéb tulajdonságairól. A program a csoportok bemutatkozásával folytatódott, majd közösen megfogalmazták a programmal szembeni aggodalmaikat, valamint elvárásaikat. Ezt követően a részvevők az országaik munkaügyi statisztikákat, helyzetértékeléseket, munkaerő-piaci szolgáltatások sajátosságokat beszéltek meg. A napot a magyarok nemzeti estje zárta.
Május 13.-án az előző napon feltárt munkaerő-piaci helyzetek alapján SWOT analízist készítettek, majd egy tulajdonság gyűjtés játékban vettek részt. A szavak összegyűjtése során a részvevők felismerték, hogy bár különböző kultúrákból érkeztek az alapvető értékeik hasonlóak, vagy egyformák. A játékot egy tulajdonság árverés folytatta, elősegítve a csoport kohéziót. A napot a szerbek bemutatkozása zárta.
Filmvetítésekkel nyitottuk meg a május 14.-i napot. Magyarországról, Budapestről, a fiatalok fővárosáról, illetve Nyíregyházáról szóló kisfilmeket nézhettek meg a fiatalok. A folytatásban egy több személyt is tartalmazó kétértelmű képet elemezhettek a részvevők. Fontos felismerés volt, mennyire fontos egymás nézőpontjának, értékítéletének megismerése, megértése. A programot egy probléma térkép felállítása folytatta, amellyel láthatóvá tettük az európai fiatalokhoz kapcsolódó helyzeteket, problémákat. Legfőképpen az idegen nyelvtudás, a protekcionizmus, a fiatalokkal szemben elvárt munkatapasztalat hiánya merült fel problémaként a legtöbb nemzetnél. A folytatás egy tépés gyakorlat volt melynek lényege, hogy ugyanazon utasításokkal más-más megoldások születnek, amiatt, hogy nincs visszakérdezési lehetőség. A délután folyamán megneveztük a közös definíciókat, majd annak megbeszélése történt. Az alábbi fogalmak kerültek tisztázásra: kompetencia, hátrányos helyzet, pályaorientáció, munkaerő-piac, munkavállaló, munkaadó, álláskereső, pályakezdő. Folytatásként a fiatalok ismertették szervezeteik futó szolgáltatásaikat, módszereiket. Vacsora előtt labdarúgó meccsre került sor az a szerb és a török fiatalok között. A napot az azeriek bemutatkozó estje zárta.
A május 15.-i csütörtöki napot egy metakommunikációs játékkal indítottuk. A részvevők hátára egy-egy nevet- rajzfilm figura, mese-, regény-, filmhős, híresség nevét ragasztottuk fel. A feladatban mindenki próbálta kideríteni, kinek a nevét kapta. A délelőtt folyamán igyekeztünk választ kapni arra, hogy a Life Long Learning, illetve a Life Long Guidance hogyan épül be a fiatalok életébe, milyen életszituációkban jelenik meg életükben. A program következő részében a fiatalok megismerhették a Sz.-Sz.-B. Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs tevékenységét, illetve a Volt Állami Gondozottak Országos Egyesületének tevékenységét, továbbá Magyarország Ifjúságpolitikáját. A délután folyamán a részvevők bemutatták saját pályaválasztást segítő módszereiket. A napot a törökök nemzeti estje zárta.
Május 16.-án pénteken ellátogattunk a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Nagykállói Munkaügyi Központjába, ahol részvevő fiatalok választ kaphattak a magyarországi fiatalok munkaerő-piaccal összefüggő kérdéseikre. A nap további része egy kirándulás volt, amellyel a fiatalok Tokaj városával és annak tradícióival ismerkedhettek meg.
Május 17.-én a részvevő fiatalok egy kiadvány megtervezésébe kezdtek, amely segítséget adhat az ifjúság továbbtanulásában, külföldi tapasztalat szerzésében, munkaerő-piaci helyzetének javításában.

Tekintse meg Kiadványunkat is!