Roma Source

A projekt weboldala:  www.romasource.eu

A “Roma source” elnevezésű projekt célja a roma és nem roma közösségek közötti kölcsönös megértés fejlesztésével a diszkrimináció csökkentése, harc az egyenlő jogokért és jó gyakorlatokat bemutatása. A projekt 2011. április 1-től 2013. március 31-ig tart.
A fő pályázó a Yorkshire és Humber Regionális migrációs Partnerség. A projektben hat országból (Anglia, Olaszország, Magyarország, Görögország, Bulgária és Spanyolország) vesznek részt partnerszervezetek.
A partnerek Európa azon régióiból származnak, amik mind tradicionális hazái a roma közösségeknek, mind pedig olyanok, amik nemrég váltak roma közösségek célállomásává. A projekt lehetővé teszi regionális és helyi szervezetek számára, hogy megtanulják egymástól a roma közösségekkel való munka különböző módjait, valamint megnézzék a hasonlóságokat és különbségeket. A partnerségben egy egyetem is részt vesz, amely egy kutatást végez a projekt alatt.

A projekt a következő fő területekre koncentrál:

”   Kutatás végzése és roma közösségek feltérképezése
”   Gyerekek jogainak védelme és biztonságuk biztosítása
”   A romák egészségügyi helyzetének javítása
”   A munkanélküliség megszólítása és küzdelem az alkalmazottakat érő előítéletek és diszkrimináció ellen.
”   Roma közösségek hatékony részvétele a politikai döntésekben és a társadalomban
”   Figyelemfelkeltő programok iskolákban

A projekt során elkészül egy honlap, egy e-learning platform, információs szóróanyagok, jó gyakorlatok kézikönyve és oktatási anyagok iskolák számára. Mindegyik partnerországban lesz egy konferencia. A projekt 2013-ban egy nemzetközi konferenciával zárul Brüsszelben.

Nyitó konferencia

2011. április 13-15 között Leedsben került sor a projekt nyitókonferenciájára. Mind a hat országból képviseltették magukat a partnerek. A fő pályázó bemutatta a projekt részleteit, a partnerek közelebbről megismerkedtek egymással, és közösen meghatározták, hogy az elkövetkezendő két évben ki milyen módon fog a saját hazájában hozzájárulni a projekthez. Ezen kívül meghatározásra kerültek a közös nemzetközi találkozók időpontjai is. 14-én délután találkoztunk Leeds alpolgármesterével, majd megtekintettük a ílengyelországból Leedsbe települt roma fiatalok táncbemutatóját.