Visegrádi árvák VI. – 1. találkozó

Visegrádi árvák VI. – 1. találkozó

 
A projekt első eseménye 2015. augusztus 24.- 28 között valósult meg Rodowoban. A résztvevők a visegrádi négyek országaiból, Szlovákiából, Csehországból, Magyarországból és Lengyelországból érkeztek. Vacsora után röviden bemutattuk a programot, és a résztvevőknek volt lehetőségük bemutatkozni. Rövid névmemóriás játékot játszottunk, és a tréner próbálta megjegyezni a neveket. A rövid ismerkedés után mindenki elfoglalta a szobákat és nyugodtan kipakolhatott. Hamar lefeküdt mindenki, rákészülve a következő napokra.
A másnap délelőtt azzal telt, hogy még jobban megismerjük egymást, valamint oldjuk a kezdeti szégyenlősségből és távolságtartásból adódó nehézségeket. A célunk az volt a „jégtörő és feszültségoldó” játékokkal, hogy mindenki feloldjon és megismerje a másikat, ezáltal egy csapatot hozzunk létre, ahol az együttműködés jellemző. A közös munkához szükséges csapatszellem kialakítása nagyon fontos ilyenkor. A bemutatkozós játékok jó lehetőséget teremtettek arra, hogy mindenki elmondja honnan jött, mit szeret csinálni. Játékos feladatok által közelebb kerültek egymáshoz a résztvevők és megismerhették jobban egymást.
A bemutatkozások és játékok után megbeszéltük a szabályokat és elvárásokat. Felvázoltuk és összegeztük a csere szabályait, valamint mindenki elmondhatta egyénenként, hogy mit vár el a cserétől. Ezzel jó információt szerezhettünk, és ezt felhasználva tudtuk folytatni a cserét. Megbeszéltük a három nap programját, és lehetőséget adtunk mindenkinek, hogy, ha van ötlete esetleg javaslata a programelemeket illetően, nyugodtan elmondhatja.
Ebéd után kicsit pihentek a résztvevők, majd a délután folyamán megtartottuk a két workshop-ot, a visegrádi és a demokráciás workshop-ot. A visegrádi workshop tartalmazta az összes információt, amire szükség volt egy 12 és 18 éves korosztálynak, vagyis nem volt túl részletes, hanem csak röviden bemutatta a Visegrádi négyek országait, valamint a Visegrádi Alapot. Egy PowerPointos prezentáció segítségével a fiatalok láthatták és hallhatták a szükséges adatokat és információt az Alapról és a V4 országairól. A száraz tények után volt egy közös feladat is, ahol csoportok versenyeztek egymással, hogy ki tud több egyedi jellegzetességet gyűjteni a négy országról. Minden csoport kapott egy országot és egy flip chart papírra kellett megjeleníteni a jellegzetességeket (rajz vagy írás által). A demokráciás workshop hasonló mederben folyt: egy előadás után, ahol bemutatta a tréner a demokrácia alapjait, a fiataloknak csoportokban kellett dolgozni, és létre kellett hozni egy képzeletbeli országot, saját zászlóval és törvényekkel. Majd egy adott problémára kellett demokratikus döntéseket hozni.
Az esti program nemzeti est keretében zajlott. A lengyel és magyar fiatalok mutatták be a saját országukat tánc, ének, és étel által.
Másnap egész nap a kirándulásról szólt. Megnéztük a közeli falvakat, múzeumfalut, templomot és egy nagyobb városban is töltöttünk időt. A fiatalok élvezeték a kirándulást, ám a nap végére mindenki kimerült. Nem is lehetett volna jobban zárni a napot, mint egy vidám kulturális esttel, ahol a cseh és szlovák fiatalok mutatták be országaikat hasonlóan, mint az előző nap.
Csütörtökön a sporté és a versenyzésé volt a főszerep, hiszen délelőtt egy történelmi kvízt kaptak a fiatalok a V4 országaival kapcsolatban, délután pedig röplabda, ping-pong és kosárlabda bajnokságot szerveztünk. Itt mindenki kiugrálhatta magát és levezethette a feszültséget. A nap végén voltak még ügyességi játékok is, ahol mindenki megmutathatta, mennyire jó a kézügyessége. Este közösen töltöttük az időt, és volt lehetőség elbúcsúzni egymástól, mivel másnap hajnalban a résztvevők többsége indult haza.
A tábor alatt a nyelvi akadályokat jól leküzdöttük, annak ellenére, hogy egy igazi multikulturális közegben vettünk részt. Ehhez nagyban hozzáárult a Rodowo tábor helyi tolmácsa és segítője, Julia, aki nagyon sokat segített a fordításban, és az eszközök koordinálásában. A résztvevők jól érezték magukat, és elmondásuk szerint sok élményben volt részük.
Másnap mindenki biztonságosan elindult a saját országába, egy élményekben gazdag tábor után. Reméljük, hogy az együttműködés továbbra is fenn áll, és a jövőben szeretnénk még több ilyen tábort szervezni, ahol a fiatalok együtt lehetnek, és tapasztalatot szerezhetnek.