Visegrádi Árvák VI.

Visegrádi árvák VI. nemzetközi találkozója

 

A projekt 2015 július és 2016 március között valósul meg.

 

A projektben tervezett nemzetközi találkozót ebben az évben szintén négy ország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország együttműködésében valósítjuk meg. Az előző találkozókhoz hasonlóan most is prioritást fog élvezni az állami gondoskodásban élő fiatalok sorsának pozitív irányba való elmozdítása a találkozók során. Emellett természetesen nagy hangsúlyt fogunk szentelni a visegrádi eszme, gondolat közvetítésére is minden országban. A találkozókat mind a négy országban meg kívánjuk szervezni, s azokon minden országból 6 fő fiatal és 2 fő mentor vesz részt. A fiatalok a saját tapasztalataikat fogják megosztani, jó gyakorlatokról szereznek információkat, ismereteket kapnak az érdekérvényesítés, érdekképviselet témakörében. Célunk, hogy ezen találkozók során olyan egyéni és közösségi kompetenciák birtokába jutnak, melyek hosszú távon is életük alakulását szolgálják. Ezt pedig úgy történjen meg, hogy külföldi jó példákat is megismerjenek, megéljenek. A módszerek tekintetében előtérbe helyezzük a nem-formális pedagógiai módszereket, de hangsúlyt helyezünk a közösségfejlesztésre, csapatépítésre, valamint a kultúrára is.

 

Célunk ezeken túlmenően, hogy a találkozók ténylegesen is a fiatalok javára forduljanak, s az itt megszerzett ismereteket hosszú távon a gyakorlatban is alkalmazni tudják majd.

 

A visegrádi gondolatot közvetítve a fiataloknak a visegrádi országok közti együttműködésről, az országok hagyományairól, szokásairól, történelméről is átadunk információkat.

 

A fiatalokat minden országból 2 fő mentor kíséri, akik biztosítják azt is, hogy a célcsoport tagjai ne morzsolódjanak le és a találkozók között is tartsák egymással a kapcsolatot. A találkozókat nyárra tervezzük, s mindegyik országban 5 napot vesz igénybe.