Harmadik esemény

A projekt harmadik eseménye 2017. augusztus 15.- 18 között valósult meg Libában, Csehországban. A résztvevők a visegrádi négyek országaiból, Szlovákiából, Csehországból, Magyarországból és Lengyelországból érkeztek. Vacsora után röviden bemutattuk a programot, és a résztvevőknek volt lehetőségük bemutatkozni. Rövid névmemóriás játékot játszottunk, és a tréner próbálta megjegyezni a neveket. Ezt a szlovák és cseh kulturális est követte, ahol a fiatalok bemutatták az országaikat, néptáncaikat, nemzeti ételeiket.

A másnap délelőtt azzal telt, hogy még jobban megismerjük egymást, valamint oldjuk a kezdeti szégyenlősségből és távolságtartásból adódó nehézségeket. A célunk az volt a „jégtörő és feszültségoldó” játékokkal, hogy mindenki feloldjon és megismerje a másikat, ezáltal egy csapatot hozzunk létre, ahol az együttműködés jellemző. A közös munkához szükséges csapatszellem kialakítása nagyon fontos ilyenkor. A bemutatkozós játékok jó lehetőséget teremtettek arra, hogy mindenki elmondja honnan jött, mit szeret csinálni. Játékos feladatok által közelebb kerültek egymáshoz a résztvevők és megismerhették jobban egymást.

A bemutatkozások és játékok után megbeszéltük a szabályokat és elvárásokat. Felvázoltuk és összegeztük a csere szabályait, valamint mindenki elmondhatta egyénenként, hogy mit vár el a cserétől. Ezzel jó információt szerezhettünk, és ezt felhasználva tudtuk folytatni a cserét. Megbeszéltük a három nap programját, és lehetőséget adtunk mindenkinek, hogy, ha van ötlete esetleg javaslata a programelemeket illetően, nyugodtan elmondhatja.

Ezt követte a visegrádi workshop, ami tartalmazta az összes információt, amire szükség volt egy 12 és 18 éves korosztálynak, vagyis nem volt túl részletes, hanem csak röviden bemutatta a Visegrádi négyek országait, valamint a Visegrádi Alapot. Egy PowerPointos prezentáció segítségével a fiatalok láthatták és hallhatták a szükséges adatokat és információt az Alapról és a V4 országairól, a közös történelmi múltról. Ezután a fiatalok kis csoportokban egy-egy színdarabot hoztak létre a korábban hallott témákkal kapcsolatban, majd bemutatták egymásnak.

Ebéd után következett a demokráciás workshop, ami hasonló mederben folyt: egy előadás után, ahol bemutatta a tréner a demokrácia alapjait, a fiataloknak csoportokban kellett dolgozni, és létre kellett hozni egy képzeletbeli országot, saját zászlóval és törvényekkel. Majd egy adott problémára kellett demokratikus döntéseket hozni.

A workshop után a résztvevők kis csoportokban mandalákat készítettek.

Az esti program nemzeti est keretében zajlott. A lengyel és magyar fiatalok mutatták be a saját országukat tánc, ének, és étel által.

Másnap délelőtt a kirándulásról szólt. Ellátogattunk Ašba, a partner szervezet székhelyére, majd városnézésre került sor. A fiatalok élvezeték a kirándulást. Ebéd után a sporté és a versenyzésé volt a főszerep. Fociban és pingpongban mérhették össze erejüket a fiatalok. Itt mindenki kiugrálhatta magát és levezethette a feszültséget. A sportolás után ismét egy workshop került megrendezésre, ahol szappant készíthettek a résztvevők. Este közösen töltöttük az időt tábortűz mellett, és volt lehetőség elbúcsúzni egymástól, mivel másnap a résztvevők indultak haza.

Másnap reggeli után értékeltük a programot, és megtartottuk a záró konferenciát. A partnerek sikeresnek ítélték az együttműködést és megegyeztek, hogy a jövőben is folytatni fogják a közös munkát.