Második esemény

2017 május 9-12 között került megrendezésre a Visegrádi árvák VII. nemzetközi találkozója című projekt második eseménye Tiszaladányban, amin magyar, cseh, szlovák és lengyel állami gondozott fiatalok vettek részt, kísérőikkel együtt összesen 40 fő.

Megérkezés után csapatfejlesztő, játékos foglalkozás vette kezdetét, amelyekben a fiatalok olyan programokkal ismerkedhettek meg, amelyek segítették a kezdeti „izgalmak” feloldását. Megismerkedhettek egymással, néhány szóban bemutatkoztak egymásnak, megismerték egymás neveit, stb. Az ismerkedős játékok után vegyes csoportokat alkotva sportjátékokban vettek részt, ezáltal közelebb kerültek egymáshoz.

A vacsora után szabadfoglalkozás volt, a fiatalok vegyesen töltötték szabadidejüket, illetve tovább ismerkedtek egészen 22:00-óráig.

A tábor második napján reggel 9 órakor reggelivel kezdték a napot. Reggelit követően a csoportok a Visegrádi Workshop programmal kezdtek foglalkozni. A program feladata, az egyes nemzeti csoportok egy-egy projektfeladatot kapnak, melyek összeállításáról és témáiról egy rövid előadást hallgattak meg a fiatalok, prezentáció formájában. Ezt követően dolgozni kezdtek az általuk választott projekteken. A projektek befejezése után, minden csapatból egy-egy önként vállalkozó egyén zsűrizett. A zsűri megválasztása után, értékelésre kerültek a projektek. Egyhangúlag a lengyel csapat projektje nyerte el a zsűri tetszését.

A Workshop után egyéni kézműves feladatok szórakoztatták az érdeklődőket, ez gyöngyfűzés, karkötő- és medálkészítés formájában történt, mely nagyon tetszett mindenkinek, mivel mindenki az adott ország zászlaját, színeit, hagyományait készítette el. Egy-egy karkötőt, fülbevalót, kulcstartót készítettek maguknak melyek emlékül szolgál a tábor jó hangulatáról és környezetéről.A kézműves foglalkozás után ebéd következett, melyet 1 óra pihentető szünet követett.

A pihenés után a jó időre való tekintettel előtérbe került a sport. A táborban lehetőség volt futballra, röplabdára és pingpongra. A játékok közül mindenki választhatott, melyiket szeretné játszani, ez egy táblára összefoglalásra került, majd 2-2 csapatra bomlottak, így mindenki játszhatott. A játékok végén pontozással nyertest hirdettek.

A sportolás után a Táncház következett, minden nemzet a saját néptáncát mutatta be, majd egymásnak is megtanítottak azokat. Majd a Táncház program után vacsoraidő lett.

Vacsora után magyar-lengyel nemzeti est következett. Először magyarok adták elő prezentációjukat illetve videóikat a magyar kultúráról, majd ezt követően magyar különlegességeket, nemzeti ételeket kóstolhattak meg, amit láthatóan mindenki kedvelt.

A magyarok után a lengyelek következtek, az előadások a lengyel népről és kultúrájukról szólt. Az előadást követően megkóstolhattuk az egyik nemzeti ételüket. Majd az előző naphoz hasonlóan 22 óráig szabadfoglalkozás, majd 22 órakor villanyoltás.  

Harmadik napon 9 órakor reggeli, majd a Polgárság és Demokrácia Workshop program következett. Mindenekelőtt ez a program magába foglalt egy kisebb vetélkedőt, amelyben kérdések hangzottak el, a saját és jelenlévő nemzetek országairól. Ezt a vetélkedőt a magyarok nyerték.

A vetélkedő után lovas kocsival indultak egy hatalmas tanyára. A tanyán íjászkodhattak, majd kötelet húztak. Ezután újfent lovas kocsival tovább mentek Tokajba, ahol a csapatok különváltak és vezetőjükkel elmentek városnézésre. Egy lelátóból az egész város átlátható volt, amely mindenki tetszését elnyerte. Ezután szabadprogram volt a városban többen felkeresték a helyi cukrászdát, néhányan csak csodálták a helyiség szépségeit. Körülbelül 17 óra magasságában visszaindultak Tiszaladányba.

A visszaérkezés után a vacsora már várta a fiatalokat, majd az esti program a cseh és szlovák nemzeti est volt. A nemzeti esten rengeteg új információval gazdagodtak a két országról és azok nevezetességeiről. Az előadás és videók után a cseh és szlovák nemzeti ételeket kóstoltatták. A rendezvény után

Az utolsó napon a reggelit Visegrádi workshop követte. Majd értékelés és eredményhirdetés következett, az egyes csapatok díjazásban részesültek, illetve megköszönték a részvételüket. Ebéd után a résztvevők hosszú búcsúzkodás után, elhagyták a tábort és elindultak haza.