Első esemény

2017 március 7-10 között került megrendezésre a Visegrádi árvák VII. nemzetközi találkozója című projekt első eseménye a szlovákiai Ruzomberokban, amin magyar, cseh, szlovák és lengyel állami gondozott fiatalok vettek részt, kísérőikkel együtt összesen 40 fő.

1.nap
A délelőtt folyamán a négy ország résztvevői megérkeztek és elfoglalták szobáikat.

Nyitó konferencia
– A program indításaként megtörtént azegyéni és csoportos bemutatkozás.
Feldolgozásra került, miért vagyunk itt?
Miért ez a 4 ország képviselteti magát ?
Mit tudunk a másik 3 országról?
Megtörtént a program ismertetése és a tréner bemutatkozása is.
A foglalkozás célja: A résztvevő fiatalok ismerjék meg és képesek legyenek 1-1 mondatban bemutatni a V4-ek országait és saját országaik szerepét ismerjék ebben a folyamatban.
2.nap
Visegrád Workshop
– A V4-ek történelmét, célját, szerkezetét, és az együttműködés alapjait képező szerződéseket ppt előadás keretében ismerhették meg a résztvevők, majd interaktívbeszélgetés történt arról, hogy milyen tapasztalataik vannak a Visegrádi programmal kapcsolatban.
– Játékos feladatokkal történt meg az ismeretek rögzítése és kvíz kérdések formájában annak a mérése, hogy az ismeretekből mennyi és mi rögzült a résztvevőkben.
Demokráciai Workshop
– Ppt előadás formájában rövid ismeretanyagot kaptak a demokráci történeti áttekintéséről, jelentéséről, a demokrácia intézményrendszeréről felépítéséről.
– Interaktív beszélgetés történt hogyan hol tudják a gyerekek alkalmazni a demokrácia alapelveit és miért fontos, hogy demokráciában éljünk.
– Játékos feladatokat végeztünk az információ rögzítésére, majd ebben a témakörben is kvíz kérdéseket tettünk fel és versenyeztettük meg a csapatokat.
Drámajáték
A délután folyamán megtörtént a csapatok kialakítása és a film megtekintése.
A csapatok felkészülése eszközök készítése majd a film eljátszása.
Lengyel, Magyar kulturális est.
A két ország ppt. előadásban és egy kis filmben röviden bemutatták az országaikat azt, hogy honnan jöttek, hogyan élnek. Az est további részében ismerkedtünk zenéjükkel, táncukkal és jellegzetes ételeikkel.
Az est alkalmat biztosított, hogy a fiatalok kötetlen formában ismerkedjenek egymással.
3. nap
– Rajzold, mutasd, oldd meg, teljesítsd játék alkalmas volt az előző nap tanultak felelevenítésére.
– Rossz idő miatt az ügyességi játékokat egy sportcsarnokban rendeztük meg ahol kosárlabda és futballabda mérkőzésen mérték össze tudásukat és erejüket a résztvevők.
Kirándulás

Cseh, Szlovák kulturális est.
A két ország ezen az estén is ppt. előadásban és egy kis filmben röviden bemutatta az országot ahonnan jöttek, azt hogyan élnek. Az est további részében hasonlóan az előző estéhez ismerkedtünk zenéjükkel, táncukkal és jellegzetes ételeikkel.
4.nap
Plenáris ülés. A találkozón elhangzottak rövid összefoglalása, a program értékelése.
Következő találkozóról információ nyújtás.
A program zárása, elköszönés, hazautazás.
A program során használt módszerek:
PPT előadás, információ nyújtás,interaktív beszélgetés, bemelegítő és koncentrációt segítő játékok, szerepjátékok, drámajáték, szituációs játék, labdajáték, filmnézés, vetélkedők, kvíz kérdések.
A program során használt eszközök:
Film, zene, írólap, előre készített vaktérkép, kvízkérdések, előadás, anyaga,szinesceruza,olló,újságpapír,ételek, üdítők,édesség, sportszerek