A kultúrák kaleidoszkópja

2016. szeptember 13-22 között valósítottuk meg a “A kultúrák kaleidoszkópja “című Erasmus+ ifjúsági cserénket Tiszaladányban, melyen 4 országból 36 résztvevő volt jelen.

Az ifjúsági cserén mind a 4 országból (Magyarország, Románia, Macedónia, Bulgária) 8 fő fiatal és csoportvezetőik vettek részt. A csere a 4 szervezet közös összefogása révén valósult meg az utazási nappal együtt 10 nap időtartamban. A program teljes mértékben épített az Erasmus + program prioritásaira. Közülük elsődlegesen a kreativitást és kultúrát helyezte előtérbe, hiszen mint ahogy az a projekt címéből is kiderül, mint egy kaleidoszkóp a kulturális sokszínűséget tükrözi, több nemzet kultúráját vesz górcső alá, azt vegyíti és ennek mentén fejleszti a résztvevő fiatalok több kompetenciaterületét a kultúra eszközeivel.

 

A projektben a 16-21 éves korosztály tagjai vettek részt.

 

A projekt céljait is elsődlegesen ezen aspektusok mentén határoztuk meg:

 

1. Nem-formális oktatási tevékenységek révén a fiatalok látókörének szélesítése, kompetenciáik fejlesztése, tehetségük kibontakoztatásának elősegítése a kultúrák sokszínűségének felfedezése által, a tánc, a zene, a színház, előadás, vizuális művészet, interkulturális párbeszéd, valamint a motiváció és az élethosszig tartó tanulás kapcsolata révén.

 

2. A fiatalok társadalmi tevékenységének ösztönzése, az önkéntesség, a társadalmi felelősségvállalás népszerűsítése, a fiataloktól származó alulról jövő kezdeményezések támogatása, a vállalkozói kedv erősítése.

 

3. A közösségi szerepek megerősítése, a kisközösségek, informális csoportok megalakulásának támogatása.

 

A projektet az Európai Unió támogatta.