Kincsek és értékek – EFOP-1.3.4-16-2017-00012

Projekt címe: Kincsek és értékek
Projekt azonosító:EFOP-1.3.4-16-2017-00012
Támogatási összeg: 49.980.798 Ft
Támogatás mértéke: 100%
 

A projekt célja:
A projekt alapvető célja, hogy a roma kultúra és hagyományok megőrzésén, ápolásán keresztül elősegítsük a kisebbségi és többségi társadalom között húzódó szakadék leküzdését, az elfogadás növelését és ezzel hosszú távon a romák integrációjának elősegítését. Célunk a hátrányos helyzetű rétegek társadalmi kirekesztődésének megakadályozása, a társadalmi marginalizálódás enyhítésének elősegítése, a társadalmi kohézió helyi kezdeményezéseinek elősegítése a hátrányos helyzetű emberek integrációja érdekében. Olyan programokat, tevékenységeket tervezünk, melyek közelebb hozzák a roma kultúrát a magyarsághoz és ezáltal hozzájárulnak az előítéletek csökkentéséhez. A megvalósítandó programelemekkel a fiatalabb generáció számára kívánjuk továbbörökíteni, átadni a már-már feledésbe merülő hagyományokat, szokásokat annak érdekében, hogy azok hosszú távon is megmaradjanak, fennéljenek. A projekt további célja a roma kulturális események megvalósításán keresztül a cigány nyelvek (romani és beás) ápolása és fejlesztése, hagyományok megőrzése, korszerű újraértelmezése, átadása a fiatalabb korosztálynak. A 36 hónapos program előtérbe helyezi a roma kisebbség kulturális örökségeinek, ünnepeiknek, történelmének és múltjának megismerése zene, tánc, filmművészet segítségével. Fontosnak tartjuk továbbá a cigányság értékeinek megőrzését az utókor számára, ezért a helyi értékek összegyűjtése egyik fő eleme programunknak.

Specifikus célunk a helyi igényekre építve, a helyi értékek és hagyományok megőrzése, továbbadása mellett olyan értékteremtő, figyelemfelhívó programok szervezése, mely a célcsoport számára is fejlődési lehetőséget biztosít a társadalmi felelősségvállalás és szolidaritás terén, miközben közösségi aktivitásra sarkallja őket. A projekttel célunk a települések felzárkóztatása érdekében a közösségtudat, a közösségi összefogás erősítése, melyet a lakosság minden rétegét érintő programokkal, összejövetelekkel, rendezvényekkel érünk el. Ezzel hozzájárulunk annak tudatosításához is, hogy összefogással, együttesen képesek vagyunk a települések helyzetén pozitív irányba változtatni, s egymás jobb megértésével az ezt akadályozó tényezőket is lebontani. A közösen végzett tevékenységek révén pedig hozzájárulunk a közösség erősödéséhez, egymást támogató szerepének erősítéséhez és ezzel a települések vonzóbbá, élhetőbbé tételéhez.
 
Célcsoport:
A projekt közvetlen célcsoportját 9 település (Tiszadob, Tiszavasvári, Tiszalök, Szorgalmatos, Tiszadada, Tiszaeszlár, Rakamaz, Nagycserkesz, Tiszabercel) lakossága, romák és nem romák egyaránt alkotják. Fő fókuszunk azonban a gyermekekre és fiatalokra irányul. Mivel a közösségfejlesztésre, a közművelődésre, a kultúrára, a helyi értékekre nem csak a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű egyénekre van szükség, hanem beilleszkedésük, társadalmi integrációjuk elősegítése érdekében a többségi társadalmat is szükséges bevonni ezen tevékenységekbe.
 
Tevékenységek:
A feltárt szükségletek és igények kielégítése érdekében az alábbi programelemeket, tevékenységeket kívánjuk megvalósítani:

1. Olyan kulturális események, programok, fórumok, kulturális és egyéb előadások, kiállítások, események szervezése, lebonyolítása, amelyek közelebb hozzák a roma kultúrát a fiatalok, a többségi társadalom tagjai számára.

  • Kulturális értékek
  • Helytörténeti kiállítások
  • Kulturális fesztivál
  • Nemzetközi Roma Nap
  • Kisebbségek Napja

2. Roma és nemzetiségi hagyományok megőrzése és átadása a fiatalabb korosztályoknak, nemzetiségek kulturális örökségének és múltjának megismertetése és elmélyítése (zene, képzőművészet, népművészet, tánc, filmművészet, iparművészet, stb. területén).

  • Mesterségem címere
  • Zenélőkör és Roma táncház
  • Gasztroklub
  • Gyökereink nyomdokán
  • Népi ki mit tud

3. Olyan nem formális, informális workshopok, tréningek, nyelvi képzések, romológiai ismertető képzések kidolgozása és megvalósítása, amelyek az érdeklődőkkel megismertetik a roma kultúrát, történelmet, értékeket, valamint az érzékenyítő tanfolyamok révén változtatnak a romákkal foglalkozó szakemberek és a többségi társadalom szemléletén, hozzáállásán is

  • Romológiai szeminárium
  • Cigány nyelvtanfolyam
  • Roma klub
  • Roma holokauszt megemlékezések

4. Nemzetiségi, elsősorban roma kultúra területén tevékenykedő szervezetek számára kulturális termékek létrehozása

  • Roma újság
  • Roma népismereti tábor
  • Informatikai kör

Megvalósítási időszak: 2018. február 01.-2021. január 31.
Helyszín: 4456 Tiszadob, Táncsics u. 11.
A projekt a Magyar Állam és az Európai Unió támogatásával valósul meg.

Ribbon Maker
Ribbon Maker